söndag 16 mars 2008

Palmsöndag 16/3-08

Palmsöndagen innebar två Familjegudstjänter.

Den ena familjegudstjänten är aldrig den andra lik:)

Första hade jag hälften, hälften barn-föräldrar i ett ganska "litet" (appropå lokalen) sammanhang. Ett härligt Missionshus.

Den andra i kyrkan på ön. Lite mer föräldrar men om möjligt ännu mer fokus på barnen. Plus att denna gudstjänst även innehöll ett dop.

Predikan på familjegudstjänt blir spontant. Hade en liten inledning "mot/till" föräldrarna innan jag gick in i dialog med barnen om vem Jesus var etc. Plus att vi öppnade påskägg (ett stort egg med ett mindre ägg i som i sig hade ett ägg i sig etc. ända ner till ett litet litet ägg.)


Predikan:

Hero (Fritt översättning av Charlotte Perellis Hero)

Allting har en början. Allting har ett slut. Acceptera det, bättre du tro på det. Va min kärlek, va min vän. Försök att förneka dina känslor och du vet att ditt hjärta kommer att säga nej. Kärleken varar, växer sig starkare och starkare om du stannar och inte släpper taget.

Ohh, ut från ljuset, likt en stjärna, likt en hjälte kommer kärleken att överleva. Ohh, att ta striden är livet som hjälte, att hålla sig vid liv. Detta är en berättelse om kärlek och barmhärtighet bara hjältar kan berätta om. Ohh, ut från ljuset, likt en stjärna, likt en hjälte kommer kärleken att överleva.

Några som såg melodifestivalen igår? Fritt översatt sjöngs denna texten igår och den sjöngs inte bara utan det var även den som vann:

”Allting har en början. Allting har ett slut.” Ja, idag börjar det. Idag är det början på slutet. För Jesus liv här på jorden.
Jesus ser stark ut. 30-35 år kommer han inskumpandes (eller nä inte skumpandes för det gör inte åsnor…men inridandes). Det är ett glatt välkomnande, han är bland vänner. Tas emot som en kung, en hjälte.
Framgång föder vänner, sägs det och motgångar prövar dem.
Jesus har många nyfödda vänner denna dag. I sin iver att hylla och jubla tar de vad de haver, sina kläder och kvistar från träden. Vilken samhörighet, folkfest! Ah, tänk om vi skulle kunna stanna kvar i detta ögonblick. Precis som Petrus ville på förklaringsberget, bygga hyddor och stanna upp.

För varför flydde han inte? Han visste ju att glädjeropen: Hosianna om bara några dar skulle bytas ut till andra rop. …”Kärleken varar, växer sig starkare och starkare om du stannar och inte släpper taget.” ….Visste Jesus att det om bara några dar skulle ropa korsfäst visste han troligen också vad som händer ytterligare om några dar…eller iallefall förtröstar han på det.
Palmsöndagens viktigaste budskap: Att Jesus följer Guds vilja, inte sin egen, inte någon annans, utom Guds. Och hur kommer det att gå? ”Ohh, att ta striden är livet som hjälte, att hålla sig vid liv. Detta är en berättelse om kärlek och barmhärtighet bara hjältar kan berätta om. Ohh, ut från ljuset, likt en stjärna, likt en hjälte kommer kärleken att överleva.” Tänk om hon visste vad hon sjöng om Charlotte!

Kommer kärleken att överleva. Bara hjältar kan berätta om! Vad är det Jesus vill säga till oss?


-->Påskägg!!! (I påskägget ligger det mest värdefulla i hela världen...dvs Jesus budskap om vad som är mest värdefullt. I ägget är en spegel. När du öppnar och tittar på vad som är mest värdefullt i hela världen ser du digsjälv)



Fasteinsamling:

Spannar vatten (Har fyra av mammas skurhinkar med mig. 4*10l =40 liter)

En svensk använder omkring 40 liter dricksvatten om dagen för att spola toaletten. För den som måste gå i timmar varje dag för att alls få tag i vatten är detta obegripligt.
I dag avslutas Svenska kyrkans fastekampanj med temat Vatten för livet. Rent vatten kan utrota svält, förhindra dödliga sjukdomar och hejda ökenspridningen. Mer än en miljard människor saknar idag rent vatten. Var 15:e sekund dör ett barn under fem år på grund av brist på rent vatten och god sanitet.

Inga kommentarer: