måndag 25 februari 2008

3 sönd i fastan 24/2 -08

Predikan 3 sönd i fastan

”Oculi-Kampen mot ondskan” 24 feb 2008.


-Först en liten sifoundersökning! Vem har under den senaste tiden varit förkyld snuvig?

Elia
En av de berättelserna vi gärna berättar för barnen, inte minst för att den är så bildlig. Två ”lägerbål”. Runt det ena står Baalsprofeterna. Elia blir deras hejaklack. ”Ropa högre!” ”Han är ju gud, men han har väl sitt at sköta, han kan ha gått avsides eller vara ute i något ärende. Kanske han sover och måste vakna först!” Tillslut ger baalprofeterna upp. Då börjar Elia. Han låter hälla massor av krukor vatten på veden. Och när allt är dyblött ställer han inte till med dans utan faller in i bön. Och Gud låter sin förtärande eld gå ner. Folket häpnar, jublar och allt är frid och fröjd!!!...eller? För här slutar vår Gammaltestamentliga text i evangelieboken… Hur fortsätter den i bibeln?
LÄS I BIBELN! (typ ”Folket jublade. Men Elia sa: -Ta fast Baalprofeterna och döda dem”)
Ojdå undrar varför evangelieboken slutar just där? Men vi har ju iallefall den fina historien om Jeriko. Också en favorit att berätta för barn!

Jeriko –Hollywood
LÄS BARNBIBELN

Fantastiskt att murarna faller utan hackor, släggor eller dynamit! Men vad hände? Det var ju en hel stad! Männisor, djur, bostäder, lyckliga barn, gräl och bokrea! Vad hade ”dom” gjort för ont? Eller vilka var Baalsdyrkarna? Och varför får filmhjälten i Hollywood döda hur många som helst på sin vansinnesjakt efter en kidnappad? Vilka är ”DOM” som hela tiden tycks få sätta sitt liv till?

Tror vi på dagens tema är Elia och Baalsprofeterna en ”Kampen mot ondskan” text. Baalsprofeterna är ondskan. Men fråga: Blir det mindre ondska av att döda dem som är ”onda”?

Lägger vi därtill evangeliet. Om hur Jesus driver ut den onda anden och botar en kille som med dagens ögon tycks ha epilepsi är det våra sjukdomar som är ondska? Vad händer då med dom som aldrig blir friska? Lever med sina sjukdomar livet ut? Jag förnekar inte Jesus under och Guds förmåga att gripa in.
Men vad händer när vi sätter likhetstecken på att tro på riktigt, be riktigt och därmed inte bli sjuk? Idag med all våra medicinska och vetenskapliga framfarter blir det som att sjukdom är något som inte ska behöva finnas längre. …vi glömmer bort att allt inte går att bota. .
Är det en riktig tolkning av evangeliet att den som tror mer/bättre/bäst blir mindre sjuk? Och att den som är lite extra snuvig nu i dessa tider har bett lite förlite?(TITTA RUNT! VEM var det som innan hade varit SNUVIG!!??) (Själv har jag ju nu legat halva denna veckan i snuva.J). Är det så vi ska tolka Jesus botartexter?

Om inte…

Varför finns ondskan? Varför sker det onda ting? Varför stoppar inte Gud allt våld? Och om nu Gud kan bota allt, varför botar han inte mig? Sover han likt Baalsgudarna eller är upptagen med att plocka med sitt? Står Gud maktlös inför oss och inför det onda?
Nä Gud är inte någon vi kan styra som en docka!!!!! Och vi är inte några som Gud heller kan styra som dockor. Det är inget viljelöst dockskåp Gud skapat åt sig. àNej när Gud skapade världen satte han vissa gränser för ondskan (bla berättas det om Leviatan som en gummianka) och en gräns för att ge människor en fri vilja!

à la Da Vinci Koden! (HAR NÅGON LÄST BOKEN? SETT FILMEN?) ”Får sonen åka skateboard?”

Vi får om våren nu kommer (eller om vintern är pågång) ut och rulla på vår skateboard. Gud är ingen vi kan styra som en docka (maionettedocka) Och vi är inte heller några som Gud kan styra som dockor. Det är inget viljelöst dockskåp Gud har skapat åt sig. Nej Gud har satt upp gränser för ondskan (Leviatan –plastanka) men också för sitt eget maktutövande.

Men han har liksom vi vår egen vilja och förmåga att ge ondskan större och större spelrum att jobba mot. Vi har liksom i berättelsen om Elia och Jeriko en förmåga att dela upp i ”Vi-Dom”. Vi goda Dom onda ”Dödar vi dom blir världen en bättre plats.” …vi måste ha en annan taktik!

En taktik som räknar med att det finns lite ondska i princip överallt, Bara Jesus var utan den. Och tyngdlagen! Vi måste räkna med den att vi faller oavsett hur troende eller goda vi än är. Amen!

Inga kommentarer: