tisdag 4 september 2007

13:de söndagen efter Trefaldighet

Tema: Medmänniskan

Texter som hör till söndagen:

5 Mos 15:7-11
Rom 13:8-10
Matt 5:38-48

13:de efter Trefaldighet. 1 sep 2007. Predikan Anna Ekström

Avd 1 Berättelse: Sjöstjärnor! (från predikstolen)

En turist gick längs en strand i Mexiko. Längre bort på stranden kunde han se en man som gick och med jämna mellanrum kastade i något i vattnet. När mannen kom närmare såg turisten att det var sjöstjärnor som han kastade i. Hela stranden var fylld av uppspolade sjöstjärnor som låg och kippade efter luft. Turisten frågade mannen:

-Varför bryr du dig? Hela stranden är ju överfylld av stjärnor! Aldrig att du kommer klara av att rädda alla, vad spelar det för roll att du kastar tillbaka några?

Mannen svarade:

-Ja du har rätt, för hela sjöstjärnornas överlevnad spelar det ingen roll, men,…(mannen tog upp en sjöstjärna och tittade på den)..men för denhär spelar det roll!


Det finns miljontals medmänniskor omkring oss, i Sverige och ännu fler ute i världen. Och vi är X antal medmänniskor här idag.

Jag har sugit lite på karamellen medmänniska, är inte helt säker på vad den smakar. För vem vill inte vara en medmänniska? Vem kan vara en medmänniska? Ofta säger vi att vi inte kan älska alla, sanningen är kanske snarare att vi faktiskt inte är intresserade av att älska alla, vara medmänniska till alla, jag tror följderna är för stora.

Följden skulle vara att vi skulle stå vid stranden och maniskt försöka slänga i varenda en av sjöstjärnorna. …Turisten var förvånad att mannen ens brydde sig, när han inte kunde slänga i alla, vad spelade det för roll?

Vi får släppa tanken om att älska alla lika mycket, vara lika mycket medmänniska till alla… för då blir vi det till ingen. Provocerande kanske att säga i predikstolen att vi inte ska älska alla? Ännu mer provocerande borde vara uppmaningen att börja försöka älska någon, några någon gång!

(ner från predikstolen)

Avd 2 Spännande texter idag! Öga för öga- Tand för tand. Och vänd andra kinden till.

Öga för öga, Tand för tand...några av de ord som ställt till mycket hemskheter i religionens namn,...ironiskt nog med tanke på att det inte finns en "teologisk" tolkning som innebär krig, blodshämnd eller slagsmål utan tvärtom ett fredligt, nästan gullefjunaktigt svar på vad det innebär att leva efter orden.

Texten ger dig inte rätt att slå någon på käften, slå ut en tand på någon som slagit ut din

Texten kommer från Gamla Testamentets lagar i Moseböckerna och handlar i princip om slavhandel. Om du skadar en människa ska du ersätta denna med det belopp som den förlorar i värde om du hade sålt den skadade på slavmarknaden...dvs ett öga för ett öga, en tand för en tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår etc.
Idag har vi lite ont om slavmarknader (iallefall offentliga sådanna) och därför har de ersatts med domstolar etc.

Men varför finns tolkningen om att öga-öga, tand för tand skulle ge oss rätt till att utkräva hämnd?

En av de största bovarna för denna ”misstolkning” är Jesus. Eller vi av honom. Han försöker få fram sitt budskap om fred, rättvisa och gör det på ett mycket smart sätt. Han använder en populär ”fel” tolkning av texten. Han säger: Ni har hört att det blev sagt enligt Mose lag gäller öga för öga, tand för tand, hämnden. Men nu! Jag säger er slå inte tillbaka! Utan vänd andra kinden till.

Vänd andra kinden till. à Är det pga. dessa ord vi kristna ibland kan ses som lite mesiga. Töntar som aldrig skulle slå tillbaka?!

Men, Pah! Jag skulle vilja se den kristne i ögonen som fega, aldrig i livet att vi kristna bara skulle fega ur en faight! Bara sådär.

För visst kan vi vända andra kinden till, inte för att fega ur utan för att samla glödande kål på motståndarens huvud. För är det något som din ovän förväntar sig så är det att du ska slå tillbaka...och hur fräckt är det inte göra det!...inte ge dem en orsak till att fortsätta slåss.

Men Vända andra kinden till har fler tolkningar! Behöver inte alls betyda att sluta slåss. (…tyvärr..) Nej det kan tolkas som att din högerhänta motståndare inte kan slå dig på den högra kinden (som det står i texten) utan att slå med översidan av handen = ett förnedrande slag! Uppmaningen att vända andra sidan till = Kom igen! Ska du slå mig så gör det iallefall som en jämlike!

Avd 3 Det här med bibeltolkning är mitt stora intresse…vi skulle kunna hålla på hela dan, men jag ska försöka vara er medmänniska för en gångs skull och avsluta,

Avsluta med bilden av stranden med sjöstjärnor, bilden av våra medmänniskor vi har omkring oss. Vi kan inte hjälpa alla, för den sakens skull ska vi inte ge upp, för det har stor betydelse för den enskilde, för dig, för andra som får hjälpen.

Inga kommentarer: