måndag 15 september 2008

17de söndagen efter Trefaldighet. 14/9 -08

Denna söndag var det konfirmationsupptaktsgudstjänster vilket innebär att vi hade våra 60 konfirmander på plats. De fick sina biblar och vi fick tillfälle att dialogpredika!



17de söndagen efter trefaldighet.14 sep 2008.

1. K inleder med berättelse och temat ”måste vi vara svaga för att be?”


2. Vi blundar gärna för svåra texter!? Varför det? Vi ska titta lite på texten: -Hur många tror att det finns ett helvete efter döden. Varför går vi inte in och undersöker vad texten egentligen vill säga oss!

Är det så att texten vill berätta vad som händer efter döden för fattiga och rika människor? Snälla det finns människor som drömmer mardrömmar om detta….samtidigt som de drömmer om att vinna jackpot. NÄÄÄ vi måste vara lite mer rättvisa mot Jesus och mot oss själva.

Rent bokstavligt skulle det kunna handla om Karma som många människor i världen tror på. Som att den som det går bra för har ett gott liv bakom sig och de som det går ”sämre” för föds till ett sämre liv….. och vad betyder då det? Jo det betyder att den som är fattig får skylla sigsjälv. Det är och kan aldrig bli en kristen syn!!!


Så vad betyder texten?


Liknelsen från Lukas vi har här idag. Lukas (fattigevangelisten). Vill säga till oss inte hur livet efter döden kommer att se ut. UTAN visar på hur vi borde leva. Den betyder inte att du kommer till himlen enklare för att du är fattig. Eller inte om du är rik.
Vi se att Rik inför Gud är inte samma sak som Rik inför andra människor.

Jesus trycker på att det inte behövs fler bevis. Den rike mannen ber att någon ska återvända och varna hans bröder. Jesus svarar att inte ens om de döda återvänder skulle de börja tro om de inte börjat med allt vad som redan hänt.

Liknelsen handlar om att under skapar ingen verklig tro. Jesus är ingen trollkarl eller artist som gör en massa under för att människor ska följa efter honom. Jesus bryter igenom olika mönster för oss att tänka. För….

Du kan ingenting ta med dig dit du går. Dit vi går är enligt mig inte ett val mellan paradis och helvete. Dit vi går står vi alla lika. Lika inför Guds kärleksfulla nåd.


3. K om rikedomen i Bibeln


4. A: Jagpärlan. Ser vi på Jagpärlan. Det finns en anledning till varför den är dimmig. Vi kan välja vilka vi är. Vi kan välja hur vi ska leva mot andra. Pärlan är dimmig för att vi inte går att se rakt igenom. Vi har många lager.

Inga kommentarer: