söndag 31 augusti 2008

15de efter trefaldighet 31/8-08

Ungefär såhär blev det idag. Har haft en gudstjänst med dop och en söndagsmässa. Såklart anpassades text/framförande för tillfället:)


15:de Söndagen efter Trefaldighet. Ett är nödvändigt. 16 sep 2007 Anna Ekström


Ett är nödvändigt à För att provocera denna rubrik är dagens predikan uppdelad i tre delar.
1. Maria
2. Marta
3. Ger Jesus oss en arbetsbeskrivning som vi ska ta med chefen. Ett är nödvändigt

1. Maria

Ett är nödvändigt det finn väldigt många Maria i NT.

Vem är Maria i denna text? Hon som sitter och lyssnar till Jesus medans hennes syster Marta dukar och fixar. Är det Maria Jesu moder? Maria från Magdala som han kanske var kär i och som det står omskrivet att hon var på Golgata!? Är det Maria Jakob den yngre lärjungens mamma som också var vid Golgata (LÄS Markus!)? Eller är det Maria Markus mamma som skrev markusevangeliet och ägde det hus där den första kristna församlingn i Jerusalem samlades….är det i det huset vi är idag? Nej. Det är en femte Maria. Som är syster till Marta och Lasaros som bodde i Betania. Lasaros en god vän till Jesus.

Det som är speciellt med denna Maria i denna texten det är att hon får skäll för att lyssna till Jesus (tänk om jag skällde på mina konfirmander för att läsa bibeln etc.). Att inte göra hushållsarbete utan sitta och lyssna, samtala! Det understår inte en kvinna att inte hålla sig i köket…eller!!?!! Här är Jesus tydlig! Kvinnans plats är inte bara i köket, inte där mer än för någon annan! Han säger inte att vi inte får hålla på och stöka och greja…men det är inte det som är det viktigaste!



2. Marta

Vem är Marta i denna text? Marta är inte lika vanligt i Bibeln som Maria. Jag skulle vilja påstå att jag inte hittat någon mer Marta än just Marta! Hon passar bra in i Ett är nödvändigt..iallefall på namnet. För Jesus ber Marta att ta det lugnt. Att inte springa omkring och göra allt nödvändigt men för stunden inte viktiga. Att inte satsa på det som försvinner utan på det som består. Jesus säger till Marta: Bara en sak behövs.

Bara en sak behövs…där står Marta med tusen saker att göra!! Jesus ord om att inte ta Maria till hjälp utan sluta fixa… Ett slag i ansiktet på Marta?!? Hon vill ställa till med festmåltid. Tänk att hon har Jesus i sitt hem…etc! Nu ska här bli fest!! Stor!! Inte får hon någon hjälp och inte får hon något stöd hos sin gäst…

Berättelse: ”Måste Ingenting”

Marta är ett arameiskt ord som betyder matmor, husmor. Hon är ett helgon. Avbildas med en drake! Tänk på det alla husmödrar!
…det leder oss in till den tredje och sista delen:

3. Ger Jesus oss en arbetsbeskrivning som vi ska ta med chefen? Ett är nödvändigt

Vem har inte haft en full arbetsvecka…skulle vara skönt att stryka allt och behålla en sak. Skylla på att Jesus har sagt det om någon skulle klaga. Är de, det som menas? På sätt och vis!

Maria var inte bara ett vanligt namn på bibelns tid. Utan vårt vanligaste. Är det några här idag som heter Maria i första eller andranamn? 448 449 st 31 dexc 2006 varav 81 960 som tilltalsnamn.

Marta inte ett lika vanligt namn 31 dec 2007 fanns tot 7129 st med namnet Marta varav 3701 som tilltalsnamn..däremot tror jag att vi är fler Martor här inne än Marior…för Martas sätt att handskas med saker är vanligare. Vi springer gärna runt! Martagården…den gård där det pysslas mycket…men inte det allra viktigaste sker…på kontoren etc. utan det är när vi som arbetar går ut och träffar människor vi gör det som är bäst! Eller när människor samlas.

Vem har inte haft en full arbetsvecka…skulle vara skönt att stryka allt och behålla en sak. Skylla på att Jesus har sagt det om chefen eller någon skulle klaga. Är de, det som menas? På sätt och vis! à Söken först Guds rike så ska det andra tillfalla er (686). …dvs Gud vet att vi behöver pengar, mat, kläder på kroppen… men bekymra er inte för det! Sök centrum så kommer det! Stryk allt annat ur almanackan så löser sig det också! Våga vara mer Maria och mindre Marta ibland…Ett är nödvändigt!

Inga kommentarer: