söndag 6 januari 2008

Trettondedag Jul, Musikgudstjänster 6/1-08

Trettondag jul –Epifania ”Guds härlighet i Kristus”


Inledningsord:

Tretton dagars sökande är till ända. Stjärntydarna från öster är framme. Enligt evangeliet tre personer… vi vet inte mer. Enligt traditionen tre män.
Den första en ung man. Sökte en konung att hylla, värdig de ideal han satt upp. Till denne konung ville han ge en gåva som anstår en härskare –Guld.
Den andra en medelålders man. Sökte, längtade efter någon som kunde ge hans liv mening. Sökte Gud, ville ära Gud. Har med sig ett offer –Rökelse.
Den tredje en gammal man. Långt liv bakom sig, sökte en frälsare. Visheten kommer med åldern, frälsaren skulle inte vara främmande för lidandets väg. Hans gåva –Helande myrra.
Alla tre fick plats vid Jesusbarnet.
(se ”Det är aldrig kört! Jul”)


Predikan:

Att var eller inte vara en stjärntydare.

(LÄS HOROSKOP från Aftonbladet)

1. Du får en oväntad avkopplande och rolig måndag. Du är nöjd med saker som du har presterat. Trevlig kväll.

2. Du längtar efter romantik men kärleken gnisslar mest. Måndagen blir dock trevlig på flertalet andra sätt.

3. Måndagen blir en utpräglad arbetsdag. Du klarar av inte bara egna utan även andras uppgifter. Effektivt.

4. måndagen blir spännande och smått kaotisk. Dina planer går inte i lås alls men nya möjligheter öppnar sig.

Att var eller inte vara en stjärntydare. Låter vi oss påverkas? Kanske? Kanske inte?

(BERÄTTELSE: Intelligenstextet Professorn och ögonfärgerna.)

En professor kom en dag till högstadieskolan. Dagens första lektion blev gemensamt för alla elever att samlas i aulan för en föreläsning. Professorn en medelålders man, presenterades som forskare inom intelligens. Han kunde verkligen trollbinda sin publik. Eleverna var som klistrade.
Efter flera års forskning hade professorn kommit fram till att betyg inte var det bästa sättet att mäta kunskap/intelligens på. Nej! Mycket bättre metoder fanns att tillgå. Han visade diagram, gedigna forskningsresultat. De visade tydligt att de med gröna ögon var mer intelligenta än andra. Brunögda var medelmåttiga och blåögda lite sämre än genomsnittet. Professorn pausade.
Elevernas reaktion lät inte vänta på sig. Några elever rätade ryggarna medan andra krympte ihop.
Professorn fortsatte visa prov på hur han kommit fram till sin nydanade teori. Genom att göra en historisk överblick, hade han kommit fram till att de flesta Nobelpristagarna hade varit grönögda, forskare, lyckade företagare, idrottsmän etc. Allt pekade på att människor med gröna ögon var överlägsna alla andra.
Eleverna lämnade aulan med tydligt kroppsspråk, det gick att se vilka som hade vilken ögonfärg.
Likaså gick det att vid terminens slut ge professorn rätt i sin teori. Grönögda hade bättre betyg än både brunögda och blåögda som låg längst ner i skalan.
Professorn däremot var inte alls en intelligensforskare. Utan forskare inom psykologi. (se "Under Ytan")

Vi är inte det vi kan utan det vi väljer!!!

Stjärntydarna/vise männen eller magikerna som kommer till Jesus valde att ge sig iväg efter ett tecken från stjärnorna. Likt ett horoskop…i förrgår kväll såg jag filmen Arn… och Gud vad de följer tecken i den filmen, hela tiden (sen att jag blir förbannad hur religion har missbrukats i krig är en helt annan sak)… våra liv bestäms väldigt lite av vilka gåvor vi fått, om vi är smarta, starka, uthålliga, klumpiga eller ömtåliga… det betyder ingenting om vi själva inte ser dem. Det som bestämmer vilka vi blir, vad vi gör med våra liv är krasst vilka stjärnor vi väljer att följa. Aftonbladet.… Vem kan säga till dig att du imorgon kommer ha en aktiv, passiv, bra eller dålig dag!?!? Det bestämmer du själv!!

Klok person (oberoende ögonfärg) sa: I varje man bor en kung, i varje kvinna en drottning. Tala till dessa, och de stiger fram.

Stjärntydarna såg stjärnan som ledde till Jesus…de fick vandra länge, gick fel flera gånger, det tog tid…men de kom fram! Att vara eller inte vara en stjärntydare. Stå upp för den du är! Du är älskad och värdefull. Amen!



Förbön:

Gud, de österländska stjärntydarna färdades långt för att visa Jesusbarnet sin vördnad. Låt din heliga Ande och ditt ord led oss så att vi får se din härlighet. Hjälp din kyrka att vara trovärdig i sitt vittnesbörd.
Vi ber för dem som genom dopet upptagits i din kyrka: ____ Bevara dem i din kärlek. Vi ber för dem som genom döden tagits ifrån oss: ___ Gud va med de som sörjer.

I denna heliga kväll ber vi för alla som söker och längtar. Besvara ropet ur våra hjärtan. Låt oss inte behöva stanna i mörker och oklarhet. Gud var vårt ljus, led oss på dina vägar. Stilla vår hunger, oro och längtan efter sann frihet, frid och kärlek. I Jesu namn, Amen.

Inga kommentarer: